Добре ли се грижите за ноктите си ?

2nd февруари, 2016 /

Добре ли се грижите за ноктите си ?

Ето какво трябва да знаете, за да запазите ноктите си по цялата им дължина в перфекто състояние.

Погледнете внимателно ноктите си. Изглеждат ли те здрави и силни ? Или точно обратното. По дължината им се наблюдават различни вдлъбнатини, райони с необичаен цвят и форма, разслояване на крайщата им. Много от тези неща могат да бъдат избегнати, чрез полагане на правилни грижи. Състоянието на нашите нокти е много важно. То може да е показателно за различни проблеми и заболявания на нашия организъм. За това е важно да им отделяме нужното внимание.

Ноктите: Какво е нормално, и какво не е ?

Нокътната пластинка е съставена от епителни клетки. Основата на нокътната пластинка е особен вид белтък наречен кератин, който участва и в изграждане на космите. Кератинът е богат на аминокиселината цистеин, в чиито строеж участва и микроелемента сяра. Освен нея в ноктите се съдържат и други микроелементи – калций, хром, фосфор, селен и цинк. Те придават здравина на нокътя. Еластичността и блясъка му се придава от участието на водата и мазнините в неговия строеж.

Здравите нокти са гладки, без вдлъбнатини или канали. Те са еднакви по цвят и консистенция и без петна или обезцветяване. Понякога ноктите развиват безвредни вертикални ръбове, които се образуват от кутикулата до върха на нокътя. Вертикалните хребети са склонни да стават по-видни с възрастта. По ноктите могат да се развиват бели линии или петна поради травма, но те в крайна сметка израстват с нокътя. Не всички промени наблюдаващи се по нокътната пластинка са безобидни. Консултирайте се с вашия лекар или дерматолог, ако забележите:

  • Промени в цвета на ноктите, като например, обезцветяване на цялата нокътна пластинка или появата на тъмна ивица под нокътя; • Промени във формата на нокътната пластина; • Изтъняване или удебеляване на ноктите; • Отделяне на ноктите от околната кожа; • Кървене около ноктите; • Подуване или болка около ноктите.
Грижи за нашите нокти: Какво да правим и какво да не правим ?

За да запазите ноктите си правете най-доброто за тях:

  • Пазете ноктите сухи и чисти. Това предпазва от развитието на бактерии под нокътната пластина. Честият или продължителен контакт с вода, може да допринесе за разделянето на ноктите от кожата. Носете специални гумени ръкавици, когато миете съдове, почиствате или използвате тежки химикали. • Поддържайте добрата хигиена на вашите нокти. При подкъсяване на дължината на нокътната пластина, използвайте само остри ножички или нокторезачки.
  • Използвайте овлажнител. Когато използвате лосион за ръце, втрийте лосиона в ноктите си и кожичките, също. • Нанесете защитен слой. Поставяйте слой втвърдител за нокти. Това може да помогне за укрепването на ноктите. • Посъветвайте се с лекар за проемането на биотин. Някои изследвания показват, че хранителна добавка с биотин, може да спомогне за укрепването на слаби или чупливи нокти.

 

Ние от BioIzbor.com, Ви съветваме да приемате супер храни, който благоприятстват за цялостното здравословно състояние на нашия организъм. А така също, и да използвате само качествена био козметика във Вашето ежедневие.

Добре ли се грижите за ноктите си ?

С мисъл за Вас и Вашето здраве !

BioIzbor.com