Защо червеното цвекло е природно лекарство?

18th януари, 2016 /

Защо червеното цвекло е природно лекарство?

 

Яжте червено цвекло и болестите ще бягат от вас

От древни времена хората са се отнасяли с червеното цвекло с внимание и уважение, като са го ползвали не само като храна, но и като лекарство. За лечебните  свойства на този зеленчук е споменато още в медицинските произведения на Хипократ.

 

Яжте червено цвекло и болестите ще бягат от вас

Защо червеното цвекло е природно лекарство?

1.Много ценен за човека е пектинът, на който е богато червеното  цвекло. Пектинът играе специална роля в подобряването на чревната микрофлора, нормализиране на движението на червата, махане от тялото на токсини – виновниците за преждевременно стареене. пектинът маха също и излишния холестерол, което е важно за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, особено атеросклероза.

2.В цвеклото има също биологично активен органичен бетаин,  вещество, което нормализира черния дроб, подобрява храносмилането на протеините.

3.Червеното цвекло е богато на витамин С, който укрепва имунната система и увеличава устойчивостта на организма към инфекциозни и простудни заболявания.

4.В този зеленчук има и доста желязо. затова е полезен за хора с анемия.

5.Има в цвеклото и цинк, който регулира имунната система и е с  благоприятен ефект върху функционирането на половите жлези, панкреаса, надбъбречните жлези.

Този зеленчук-чудо се ползва за лечение на тези болести:

1.При хроничен ларингит и фарингит, придружени от сухота на носа, гърлото и дрезгав глас. Сварете нарязано цвекло и го прецедете през тензух. Полученият сок се разделя на 3 равни части, прави се гаргара три пъти дневно след хранене.

  1. При запек.  Яжте на празен стомах 50-100 грама варено цвекло, подправено с растително масло.

3.При леки наранявания. Потопете памучен тампон в прясен сок от цвекло и наложете раната:  перфектно спира кървенето. Също така от прясно настъргано цвекло може да се направи компрес на раната.

4.При зъбобол. Сложете на мястото с болката парче от прясно цвекло. Въпреки това, отидете на зъболекар при първа възможност.

5.При слаб тонус на организма. Изстискайте сок от прясно цвекло, черна ряпа и моркови, те се смесват в равни пропорции. Изчакайте 2-4 часа преди да го пиете. Пийте такъв сок по лъжица един час преди хранене в продължение на един месец. Това е едно прекрасно средство при нисък хемоглобин, подобрява обмяната на веществата, нормализира кръвното налягане и придава на кожата младежки вид.

Червеното цвекло също е много добър диуретик.

Дори и да нямате здравословни проблеми може да си правите салата от червено цвекло с моркои и ряпа.

 

Ние от BioIzbor.com, Ви каним да посетите и раздела ни за супер храни, където може да откриете още полезни храни за Вашата здравословна диета.

 

С мисъл за Вас и Вашето тяло !

 

По материали от : Здраве WS