Защо супершейковете са магична течна храна ?

24th декември, 2015 /

Защо супершейковете са магична течна храна ?

Източници твърдят, че древните атланти са отглеждали своите плантации под водата и са се придържали към изцяло течна диета. Дали това е така, не мога да кажа категорично, но е сигурно, че течната храна се усвоява по-бързо и пълноценно от организма в сравнение с твърдата. Микронутриентите се „всмукват“ и употребяват от тялото със завидна скорост.

Времето и средата, в които живеем, вече не изискват просто „здравословно“ или „фитнес“ хранене. Имаме нужда да изградим жизнена сила и вътрешна „същност“, която да ни предпази от атаките на замърсения свят, в който живеем и да ни помогне да съхраним младостта и енергията си във време, когато то тече с небивала скорост.

Не трябва да гледаме на здравето като на крайна дестинация, защото то е много повече от това. Създавайки здраве, ние създаваме предпоставка за постигане на целите в нашия живот, независимо какви са те.

Както и твърдата храна обаче, не всички течни храни са равни. Ще ви дадем някои основни насоки за това как сами да си приготвяте за броени минути течна храна.

Какво е необходимо

  • Снабдете се с мощен блендер – това е първото условие, за да можете да си приготвяте високохранителни шейкове. В  случай че блендерът, който ползвате, започва да дими след няколко кубчета лед или сурови ядки, значи е време да инвестирате в нов. Ако блендерът е мощен и високоскоростен, не съжалявайте за вложените средства  – това е инвестиция, която правите веднъж, а тя ви се отплаща с години след това.
  • База – това е течността, в която ще смесите всички останали съставки. Можете да използвате обикновена изворна вода, вода от млад кокос, охладени (или топли) билкови чайове, дори кафе.
  • Сгъстител – той ще придаде плътност и консистенция на шейка. Добра идея за пълнеж са: кокосово масло, какаово масло или ядкови масла.
  • Подсладител – доста от съставките на шейковете имат леко нагарчащ и неособено приятен привкус, така че спокойно можете да използвате чист мед или кокосова захар, за да ги подсладите. Ксилитолът също е вариант, макар че не бива да се прекалява с него. Избягвайте обаче стевията. Въпреки че е популярна като естествен подсладител с нисък гликемичен индекс, тя ще придаде допълнителна горчивина на сместа.
  • Суперхрани и супербилки – те са тези, които дават специфичните качества и хранителна стойност на шейка ви. Под „суперхрани“ естествено нямам предвид лимец или киноа, а такива със специфични активни съставки и действие, близко до това на хранителните добавки. В тази категория влизат: годжи бери, мака, пчелен прашец, какаови зърна, астрагал, баобаб, чага, рейши, келп, спирулина, кокос и много други.

След като смесите всички съставки, не повече от минута ви дели от вашия супершейк.

Допълнителни съвети при приготвянето на супершейкове

Когато смесвате съставките, взимайте под внимание съставките и действието на всяка една от тях. Не използвайте противоположни по действие съставки, или такива, които взаимно подтискат действието си.

Например не е добра идея да смесвате кафе с билки като лавандула или други с изразено успокоително действие. За сметка на това обаче кафето се смесва добре с гъби рейши, тъй като те неутрализират до голяма степен вредното действие на кофеина върху нервната система.

  • Избягвайте прекомерното смесване на излишно много съставки. По една от група е достатъчна. Единствено със суперхраните и супербилките можете да се „поглезите“.
  • Не слагайте в блендера си горещи течности, чака ви неприятна изненада, ако го сторите.
  • Използвйте кокосовото и какаовото масло предварително разтопени до течно състояние.
  • Използвайте само качествени съставки, ако искате да извлечете максимума от течната си храна.

По материали от : bb-team