БИО КОЗМЕТИКА – КРАСОТА БЕЗ ГРИМ

2nd декември, 2015 /

БИО КОЗМЕТИКА – КРАСОТА БЕЗ ГРИМ

Световната статистика ясно показва, че Organic индустрията бележи забележителен pъст от 23% за година в периода през последните седем години. Всички най-нови маркетингови изследвания сочат, че търсенето на органични (био) продукти се увеличава с бързи темпове. В тази връзка пазарният дял на Organic козметиката се увеличава с всяка изминала година, като за 2006 година е достигнала около 6-10% от продажбите, а прогнозите за близките години са, продажбите на тези продукти да бъдат 20% от всички козметични продукти за лична хигиена.

Козметичните продукти, обозначавани в много държави като Organic (в превод – органичен, жив, естествен, натурален) са тези козметични продукти, при които:

– Използваните растителни съставки са отгледани и преработени без използването на химични вещества – изкуствени торове и пестициди, както и без използване на генетично модифицирани организми (GMO\’s);

– В производството им не се използват или се избягва максимално употребата на вредни химични вещества, като последните са изключени от състава или най-често заменени с натурални вещества от растителен произход.

В производството на Organic козметични продукти не се използват или се избягва максимално употребата на вредни химични вещества, като:

– Консерванти;

– Сърфактанти (повърхностно активни вещества или пенители, или детергенти);

– Емулгатори;

– Продукти от преработка на нефт;

Изкуствени аромати;

Изкуствени оцветители;

Силикони;

Ланолин;

Алкохол;

Избелване с хлор;

Organic козметични продукти не се тестват върху животни.

По-голямата част от продуктите използвани, например, в козметиката съдържат много голяма част от гореизброените субстанции. Те водят до нежелателни ефекти за кожата и организма като цяло.

Ето и някои примери за често влаганите химични вещества, използвани в обикновените, включително луксозни и скъпи марки козметични продукти, и тяхното въздействие върху човешкия организъм:

Консерванти

Всеки козметичен продукт съдържа консерванти, които предпазват от развитието на бактерии, гъби и плесени, както и предпазват от процесите на окисляване. Едни от най-често използваните консерванти са Парабените (Paraben preservatives – Methylparaben, Propylparaben, Butylparaber. Ethylparaben, Isobutylparaben). Парабените са високо токсични, предизвикват алергични реакции, причиняват обриви по кожата, при попадане в очите предизвикват дразнене, зачервяване и болка.

Сърфактанти

Сърфактантите са тези, които образуват пяната в козметичните продукти като шампоани, душ-гелове, пяна за вана и др., включително и бебешките, и детски такива. Най-често използваните са Sodi um Lauryl Sulfate (SLS), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Sodium Laureth Sulfate (SLES) и Ammonium Laureth Sulfate (ALES). Тези химични вещества предизвикват раздразнение и зачервяване на кожата. При комбинация с други химични вещества образуват нитрозамини, които са високо канцерогенни.

Продукти от преработка на нефт, минерални масла и течен парафин

Такива са: Mineral oil, Liquidum paraffinum, Paraffin oil, Paraffin wax, Petrolatum. Петролни деривати са също Propylene Glycol и Butylene Glycol. Те са силно токсични.

Изкуствени аромати („Pafrum“, „Fragrance“) и оцветители

Съвременните изследвания правят неоспорима връзка между използването на изкуствени аромати и оцветители със зачестилите случаи на дерматити.19% от децата с екзема са чувствителни към изкуствени аромати и оцветители – Contact Dermatitis, vol. 48, p.59, 2003″. Много силни алергени са, така наречените, фталати („phthalates“), често използвани в някои изкуствени аромати, лакове за нокти и др.

Емулгатори

Всеки козметичен продукт, който съдържа съставки на водна и на маслена основа, се нуждае от емулгатор (например Carbomer 941). Това е вещество, което помага на тези две принципно противоположни съставки да се смесят при получаването например на крем или лосион. Diethanolamine (DEA), Monoethanolamine (МЕА), Triethanolamine (TEA) – първоначално използвани като пенители, тези вещества се използват и като сгъстяващи и свързващи агенти, a TEA се използва за постигане на рН баланс. Има данни, че предизвикват обриви по кожата. Могат да образуват нитрозамини, които са канцерогенни.

Силикони

Силиконите (Dimethicone, Dimethicone Copolyol,Cyclomethicone) запушват порите на кожата и не и позволяват да диша, като по този начин предизвикват раздразнение и възпаление. Те се натрупват в черния дроб и лимфните възли, а някои предизвикват дори и тумори.

Ланолин

Ланолинът представлява мастноподобно вещество, получавано от подкожната мазнина на овцете. Той много често се оказва заразен с вредни химични вещества и затова не се използва в Organic козметичните продукти.

Алкохол

Алкохолът дразни и изсушава кожата и я прави уязвима от бактерии, плесени и вируси. Той може да предизвика появата на кафяви петна, както и преждевременно стареене. Избягва се при производството на Organic козметични продукти.

Избелване с хлор и замърсяване с диоксин

Избелването с хлор предизвиква натрупването в продукта на токсини, както и освобождаването им в околната среда. Такъв токсин е например диоксина, който се акумулира завинаги в мастните клетки на хората и животните, а също и в околната среда – във въздуха, водата и почвата. Диоксинът е един от най-смъртоносните химикали, създавани някога. Класифициран е като карциногенен (предизвикващ рак), а също предизвиква заболявания на сърцето и черния дроб, както и хормонално разтройство.

Действие на вредните вещества върху човешкия организъм

Научно известен факт е, че дълготрайното излагане на различни химични вещества води до значителното им натрупване в човешкия организъм. Такива химични вещества са консервантите, пестицидите, изкуствените торове, антибиотиците и много, много други. Някои от тези химикали навлизат в тялото ни и посредством храната, която консумираме.

Основен принцип при Organic козметичните продукти е превантивният, предпазният. Ако има показатели изведени след проведени изследвания, които създават дори и най-малкото съмнение относно безопасността на продуктите и наличието на определени химични вещества вредни за човека и природата, то тези съставки се забраняват за използване.

Всички Organic продукти подлежат на строго и безпристрастно сертифициране. За тази цел съществуват няколко международни организации, специализирани в проверката на произхода, качеството на съставките и продуктите. Една от най-известните и авторитетни организации е британската „Soil Association“, създадена през 1946 г. като неправителствена, благотворителна и независима от дарения организация.

Сертифицираните от Soil Association Organic продукти трябва да съдържат минимум 95 % органични съставки. Тези продукти, които имат между 70 и 95% съдържание на органик съставки, се обозначават като „направени с органични съставки“.

Друга известна организация е американската USDA (United States Department of Agriculture)

– Департамента по Земеделие на Съединените Щати. С особен авторитет се ползват и АСО (Australian Certified Organic, AIAB (Italian Association for Agriculture and Biology)n ECO CERT, създадена като контролираща и сертифицираща организация през 1991 г.

Organic козметичните продукти са обект на стриктен контрол и наблюдение. Именно това гарантира тяхната сигурност за човешкото здраве и красота.

По материали от : Фрамар