10 ползи от консумацията на джинджифил

27th ноември, 2015 /

10 ползи от консумацията на джинджифил

Старият и добре познат в миналото джинджифил бе преоткрит в началото на 21 век и обявен за суперхрана. Коренът със странна форма е описан от Конфуций, като истинска панацея и безценен дар от природата. Според едни подправка, която лекува цял куп заболявания, е донесена в Европа от мореплавателя Марко Поло, а според други – е влязла през Гърция, т.е. още древните елини са я ползвали като храна и в различни рецепти за лечение на редица болежки.

За корена джинджифил важи максимата, че колкото е грозен, толкова е и полезен. Или иначе казано, ако редовно пиете чай от него или го използвате като подправка за ястията, супите и салатите си, ще се радвате на много добро здраве. Специалистите по хранене твърдят, че е идеален за хора със сърдечносъдови заболявания. Тази подправка намалява нивата на вредния холестерол в организма на човека и предпазва от образуването на тромби и съсиреци. Укрепва и подобрява реакцията на имунната система Ако редовно я използвате, това ще ви предпази от редица заболявания.

Освен това джинджифилът е не само загряващ през студения ден, но може и да помогне в предизвикване на лечебно потене по време на настинки и грипове. Немски учени са установили, че именно чрез потта се изхвърлят някои микроорганизми. Грозният и безформен корен влияе положително и върху потентността. Той е сочен за разпалващ страстите от стотици години насам и влияе положително върху общото здраве на мъжете.

Лекарите препоръчват горещият чай от джинджифил преди секс, а онези, които са пробвали тази рецепта, твърдят, че наистина действа. В кулинарията е огромен проблем съчетаването на хранителните продукти, така че те да не довеждат до нежелани ферментация и гниене. На тази база се основава цялата система за разделно хранене и съчетаването на различните продукти. Добавянето на джинджифил блокира последиците от дискомфорта и интоксикацията дори при най-нежеланите и рискови комбинации. Има изчистващ ефект и е особено полезен при заседнал начин на живот.

Джинджифиловият чай премахва токсините в тялото, а това може да помогне и да се отърве по-пълничките хора от няколко излишни килограма. При заседнал начин на живот човек трябва да пие възможно най-големи количества от този чай, тъй като той стимулира кръвообращението и повишава температурата на тялото. Това зарежда с повече енергия.

Освен това чай от джинджифил повишава обмяната на веществата с до 25% и това го прави наистина чудесен помощник за отслабване. Помага при раздразнен стомах и газове Коренът с нестандартна форма има антиспастично действие и много добре успокоява раздразнения стомах, подпомага изхвърлянето на газовете и решава проблема с подутия корем. Действа като пре-биотик и благоприятства за развиването на нормална, благородна флора в организма.

Джинджифилът съдържа и много потентни антивъзпалителни съединения, наречени гингероли, което обяснява защо много хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит, изпитват облекчение след консумирането на тази подправка. Помага при гадене по време на пътуване или сутрешно гадене при бременните. Това се дължи специално на лютите му съставки (джинджероли и шогаоли), които стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата.

Джинджифилът се препоръчва и след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и на възпалението и има силна възстановителна функция. За съжаление има твърде силен аромат и вкус, за да се консумира директно, но това не пречи да се добавя във всяка храна, за която се сети човек.

 

По материали от : hospital.bg